1200x500px_fordeler_som_lærling.jpg
 

LærlingHvilke fordeler får jeg som lærling?

Hvilke fordeler får jeg som lærling?

Sist oppdatert: 18.01.2019

 
 

Å ta en yrkesfaglig utdanningsretning med tilhørende lærlingplass, gir deg svært mange fordeler. Blant annet kommer du deg raskere ut i en selvstendig tilværelse med stabil økonomi og arbeidsfremtid og med mulighet for å få boliglån tidligere enn de fleste.

Fagbrevet er ettertraktet dokumentasjon, og gir deg en stor fordel på arbeidsmarkedet. Det gir en solid utdanning med faglig tyngde, og er anerkjent over hele landet. Mange bedrifter som søker ansatte vektlegger fagbrevet høyere enn for eksempel en mastergrad. Kort sagt kan fagbrevet være veien til drømmejobben og voksenlivet.

Så godt som sikret jobb

Som lærling med fagbrev er du nærmest sikret jobb. I et stadig trangere og mer konkurransepreget arbeidsmarked, er det en stor trygghet for deg som skal starte voksenlivet. Tall fra SSB viser til at Norge i år 2035 kan mangle 90.000 fagarbeidere. Derfor er det et stort behov for denne type kompetanse. De fleste lærlinger går også rett ut i arbeid der de har hatt læreplass, noe som kjennes som en trygg overgang til arbeidslivet.

Høyere lønn med fagbrev

Du tjener mer penger med et fagbrev, nærmere bestemt rundt 30. 000,- mer i året enn en ufaglært ansatt. Du er også raskere ut i fast jobb og får med det lenger ansiennitet enn de som har sittet på skolebenken år etter år mens de tar høyere utdanning. Dette betyr at du raskere får god økonomi og en stabil hverdag, som videre gjør at du raskere kommer deg ut på boligmarkedet. Mange fagarbeidere har ikke studielån fordi man får lønn under utdanningen, hvilket er et godt utgangspunkt når man skal etablere seg. 

Praktisk spisskompetanse

En annen fordel du har som lærling er en praktisk rettet studiehverdag. Det er mindre teori, da utdanningen i hovedsak er basert på praktisk arbeid. Du har bare én eksamen, fagprøven, så dette kan være veien å gå for deg som liker å ha en praktisk tilnærming til fag, fremfor tung teori og mye lesing. Spisskompetansen du får ved å spesialisere deg innen et fag, kan for eksempel åpne opp for ingeniørstudier senere. Du kan altså videreutdanne deg, ta generell studiekompetanse, gå Y-veien eller ta mesterbrev hvis du skulle ønske å utvikle deg videre.