Bli kjent med lærebedriften ISS

Personintervju_4.jpg

ISS er avhengige av dyktige faglærte. Som lærling her får du tett oppfølging, mange muligheter og spennende arbeidsoppgaver tilpasset dine behov. 

ISS er et stort og verdensomspennende serviceselskap som tilbyr en rekke tjenester innen bemanning, eiendom, sikkerhet, kontorstøtte, catering og renhold. 

 I Norge har bedriften 11 000 ansatte, fordelt på 60 avdelinger over hele landet. Fagopplæring – både unge lærlinger og voksne praksiskandidater som tar fagbrev ved siden av full jobb i bedriften – er en viktig del av driften. 

Lærlingene bidrar positivt 

– Som lærebedrift får vi stadig nye impulser og inspirasjon, som er veldig viktig for oss. Lærlingene inkluderes i den daglige driften, og vi opplever at de raskt bidrar positivt til både arbeidsmiljøet og leveransen vår. Samtidig håper vi at vi som en veletablert bedrift med gode rutiner og prosesser, klarer å gi våre lærlinger god oppfølging og støtte, sier HR-leder i ISS, Marianne Grimsøen.

ISS har et mangfold av tjenester, kunder, kontrakter og leveranser. Det gir utallige muligheter – noe ISS alltid oppfordrer lærlingene sine til å utnytte. 

– Det er mulighet for både ulike oppgaver på lokasjonen de er knyttet til, men også å hospitere internt i bedriften for å få en enda bredere erfaring, forteller hun.

ISS mener at lærlingene lærer best gjennom reelle arbeidsoppgaver.

– Det betyr at de oppgavene de får ansvar for, faktisk bidrar direkte til leveransen til kundene våre. Vi har de samme forventningene til lærlingene som til vanlige arbeidstakere om å møte på jobb som avtalt, gjennomføre oppgavene sine på en god måte og etterleve retningslinjene våre, påpeker hun. 

Vi er helt avhengige av at det finnes mennesker som har spesielt stor kunnskap om faget. Som faglært har du bevis på at du har denne spesielle kompetansen, som arbeidsmarkedet vil trenge også i fremtiden.
— Marianne Grimsøen, HR-leder i ISS.

Personlig oppfølging er viktig  
Likevel er lærlingene selvsagt noe mer enn vanlige arbeidstakere. 

– De skal ha et spesielt fokus på å utvikle seg og lære faget godt den tiden de her hos oss. Derfor forventer vi at lærlingene tar eierskap til egen opplæringsplan og læretid. De må kjenne kompetansemålene og selv komme med innspill på hvordan de skal oppnå disse. Lærlingene må også jobbe målrettet for å forberede seg til fagprøven, både teoretisk og praktisk, sier HR-lederen. 

Samtidig skal lærlingene være trygge på at de har full støtte fra fagansvarlig, veiledere og opplæringskontor. 

– På mange måter får de en bedre og mer personlig oppfølging enn hva de ville fått på skolen. For mange kan det være avgjørende for at de skal bestå fagprøven. Vi håper å bidra til at flere får fagbrevet gjennom at vi gir god oppfølging, sier Grimsøen, og legger til: 

– Vi er også glade for det tette samarbeidet vi har med opplæringskontorer som AOF Opplæringskontor, for å sikre god oppfølging av lærlingene våre. 

Stadig mer ansvar
Lærlingenes arbeidsoppgaver i ISS blir tilpasset hver enkelt lærlings behov, fagområde og potensial – selvsagt med de formelle læreplanene som utgangspunkt.

– Alle lærlingene våre starter med enkle nøkkeloppgaver som er relevante for faget. Når den grunnleggende forståelsen er på plass, får lærlingen mer og mer ansvar i takt med sin egen utvikling. Når lærlingen er moden nok, får vedkommende bidra inn i større prosjekter og prosesser. Dette skjer selvsagt innen trygge rammer med tett oppfølging. For oss er kvaliteten på leveransen til kunden førsteprioritet, og lærlingen vil dermed levere sammen med teamet sitt, slik at kvaliteten alltid blir ivaretatt.

Ettertraktet kompetanseFlere av lærlingene i ISS har fått fast ansettelse i bedriften etter at de har bestått fagprøven. Grimsøen understreker at ISS er avhengige av dyktige faglærte, og er overbevist om at faglærtes kompetanse vil være ettertraktet også i fremtiden. 

– Våre leveranser er basert på at vi kan levere den beste faglige kvaliteten. Samtidig skal vi bidra til innovasjon og at tjenestene hele tiden utvikler seg slik at vi støtter kundene våre best mulig. Da er vi helt avhengige av at det finnes mennesker som har spesielt stor kunnskap om faget. Som faglært har du bevis på at du har denne spesielle kompetansen, som arbeidsmarkedet vil trenge også i fremtiden. Som lærebedrift er vi stolte av å få bidra til dette samfunnsansvaret.

«En effektiv vei inn på arbeidsmarkedet»

«Læretiden gir bred erfaring og mange muligheter»